YEŞİL KART SİGORTASI

01 OCAK 2010 TARİHİNDEN GEÇERLİ YEŞİL KART SİGORTA TARİFE VE TALİMATI

Yeşil Kart Sertifikası’na ait sigorta sözleşmesi ile sigortacı, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nın 2.maddesinde belirtilen istisnanın hilafına sigortalıyı, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’nun (TMTB) üyesi bulunduğu Yeşil Kart Sistemi dâhilindeki yabancı ülkelerde motorlu aracın işletilmesinden ötürü meydana gelecek sorumluluk hallerinden dolayı, olayın meydana geldiği ülkenin zorunlu mali sorumluluk sigortası limitleri dâhilinde güvence altına alır.

Aşağıdaki özel şartlar Yeşil Kart uygulamalarında ve sigortalı ile sigortacı arasındaki ihtilaflarda öncelikle uygulanır.

I-YILLIK PRİM TARİFESİ

( * ) Karavan ( 15 ) hariç , Araç gruplarının tanımlamaları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatındaki tanımlamaların aynısıdır.

( ** ) Bu Tarife ve Talimatta belirtilen Römork araç grubu İnsan taşımada kullanılmayan römorkları ifade etmektedir. İnsan taşımada kullanılan römorklar Diğer Araçlar katagorisinde değerlendirilecektir.

II - İNDİRİMLER / ARTIRIMLAR
 
Hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı bu maddede yer alan basamak esasına göre uygulanır.

İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için prim artırımı ve indirimi içermeyen dördüncü basamak uygulanır.
 
Sigorta sözleşmesi 01.01.2009 ve onu izleyen tarihlerde sona eren sigortalılar için, biten yıllık sigorta dönemi içinde herhangi bir tazminat talebinin yapılmadığı durumda, yenilenecek sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirim oranı, biten sözleşmeye göre bir üst basamaktan belirlenir.
 
Diğer taraftan, sona eren sigorta sözleşmesinin süresi içinde meydana gelmiş her bir ayrı tazminat talebi için, yapılacak yenilemede uygulanacak prim artırımı, biten sözleşmenin bir alt basamağına göre belirlenir.
 
Bu madde uygulamasında 01.01.2009 tarihi itibariyle yürürlükteki poliçeler 4. basamak üzerinden düzenlenmiş sayılır.
 
Prim basamağının tespitinin ardından poliçenin yürürlükte olduğu dönem içinde biten poliçe dönemine ilişkin hasar bildiriminin yapılması halinde; yürürlükteki poliçe, söz konusu duruma göre primsiz olarak düzeltilir ve bu durum yenileme poliçede bir alt basamaktan işlem yapılmak üzere dikkate alınır.
 
Prim indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim artırımı uygulaması işleteni takip eder.
 
Bir araç işletenine ait birden fazla motorlu aracın bulunması ya da birden fazla motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, her bir araç için ayrı sigorta sözleşmesi yaptırılır ve uygulanacak olan prim basamağı her bir araç için münferit olarak tespit edilir.
 
Prim basamağının tespiti amacıyla, sigortalı; adına tescili yapılmış araçlarda araç ruhsat suretini, satışı gerçekleşen ancak henüz adına tescil edilmeyen araçlarda noter satış senedini veya faturayı veya sigorta şirketi tarafından talep edilecek gerekli belgeyi ibraz etmekle yükümlüdür.
 
Sigortalıya ait son poliçe bilgilerinin sigortacı tarafından TRAMER veri tabanından kontrol edilememesi durumunda sigortalı, son poliçe örneğini sigorta yaptıracağı şirkete ibraz eder.
 
Sigorta şirketi, sigortalı tarafından ibraz edilen belgelere ve TRAMER’ den alacağı hasar durum belgesine bağlı olarak sigorta sözleşmesine uygulanacak indirim ve artırım oranlarını belirler. Prim basamağının tespiti amacıyla araç satış işlemini gösterir belgenin veya araç ruhsat suretinin ve gerekli durumlarda son poliçe örneğinin ibraz edilememesi durumunda prim basamağı, prim artırımı en yüksek olan basamakta yer alan prim oranına göre hesaplanır.
 
Sigorta şirketleri, hasarsızlık indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle prim artırımı uyguladıkları takdirde, sigorta sözleşmesinin üzerine hasar durum belgesinin tarih ve sayısını yazmak ve hasar durum belgelerini belge olarak veya elektronik ortamda en az üç yıl saklamak zorundadır.
 
İndirim ve artırım oranları, sigorta primine toplanarak uygulanmayıp ardı ardına uygulanır.
 
Kısa süreli sigorta ve kısa süreli sigorta sözleşmesini müteakip düzenlenecek yeni sigorta sözleşmesinin yıllık olması durumunda hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Ancak, bu sözleşmelere hasar nedeniyle prim artırımı uygulaması yapılır.

III - KISA SÜRELİ PRİM TARİFESİ

Kısa süreli sigortada prim tutarı, dördüncü basamaktan hesaplanan yıllık primin % 20’sinden az olmamak kaydıyla aşağıda belirtilen oranlara göre tespit edilir.
 
15 güne kadar sigortalarda yıllık primin %20'si
 
1 aya kadar sigortalarda yıllık primin %25'i
 
2 aya kadar sigortalarda yıllık primin %35'i
 
3 aya kadar sigortalarda yıllık primin %45'i
 
4 aya kadar sigortalarda yıllık primin %55'i
 
5 aya kadar sigortalarda yıllık primin %65'i
 
6 aya kadar sigortalarda yıllık primin %75'i
 
6 ayı geçen sigortalarda yıllık primin tamamı alınır.
 
Römork hariç, tüm araç çeşitleri için geçerlidir.
 
IV - TALİMATLAR
 
1) Sigortalanacak olan taşıtın ruhsatnamesinde kayıtlı kategorisi:
 
Yeşil Kart Sertifikalarına yukarıdaki tarifenin araç kategori kodu bölümünde belirtilen kodlar yazılacak olup, araç grup kodu bölümünde belirtilen kodlar verilerin Tramer sistemine aktarımında kullanılacaktır.
 
2) Yeşil Kartın süre başlangıcı ve sonu hanelerindeki tek rakamlı gün ve ayların önüne sıfır rakamı konulacaktır. (1.1.2009 yerine 01.01.2009 gibi)
 
3) İkinci nüsha veya müteakip Yeşil Kart tanzimlerinde vade başlangıcı için tanzim tarihi vade sonu için ise asıl Yeşil Kartın bitiş tarihi esas alınmalıdır.
 
Kayıp, çalıntı ve diğer zorunlu nedenlerden dolayı sigortalının Yeşil Kart orijinalini iade etmesinin mümkün olmadığı hallerde, sigortalıya yeni Yeşil Kart sigorta sertifikası tanzim edilebilmesi için, sigortalı tarafından kayıp veya çalıntı olduğu iddia edilen Yeşil Kartın ayrıntılarına da yer verildiği resmi otoritelerce tutulan bir tutanağın sigortacıya ibrazı gerekmektedir.
 
4) Sigortalıya verilmeden önce tanzim sırasında sigortacı tarafından battal edilen veya mebdeinden iptal edilen Yeşil Kart asıllarının tanzim tarihini takip eden 15 gün içinde Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu'na iadesi gereklidir.
 
5) Türk plakalı olmayan ( yabancı plakalı ) araçlara Yeşil Kart tanzim edilemez. Yabancı plakalı bir aracın Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde Yeşil Kartının vadesinin dolması halinde söz konusu araca azami 15 günlük süre için Yeşil Kart tanzim edilebilir. Ancak bu Yeşil Kart T.C sınırları içerinde geçerli olmayıp T.C. sınırları içinde kalınacak süre için ayrıca Trafik Poliçesi düzenlenmesi gerekir.
 
6) Yeşil Kart Zeyilleri ve buna bağlı Yeşil Kart Sertifikaları tanzim edilirken sigortalı hanesine aracın ruhsat sahibinin ismine ve hemen altında da sigorta ettiren ibaresi ile aracı işletenin ismine ve adresine yer verilmesi ve aracın işleteni olduğunu ispatlar noterden tasdikli belgenin de Zeyilname ekinde ilgili sigorta şirketince saklanması gerekir. İşletenin adına yer verilen Yeşil Kartlarda vade başlangıç tarihi hiçbir halde kira sözleşmesindeki başlangıç tarihinden önce olamaz. (İşleten sıfatının dikkate alınabilmesi için en az bir yıl süreli noter tasdikli kira sözleşmesinin olması gerekmektedir.)
 
7) Bir çekici plakasına istinaden aynı işletene ait olmak koşulu ile birden fazla römork Yeşil Kart Sertifikası tanzim edilebilir. Bir çekiciye bağlanan römork vadesinin bitim tarihi çekici vade bitim tarihi ile aynı olacaktır.
 
8) Römork Yeşil Kartları, Türkiye Yeşil Kart Reasürans Pool'ü üyesi bir sigorta şirketince düzenlenmiş aynı işletmeciye ait bir çekici Yeşil Kartına istinaden ve vadeleri bu Yeşil Kartın vadesi içinde kalmak koşulu ile çekici Yeşil Kartını tanzim eden sigorta şirketi tarafından düzenlenebilir. Yeşil Kartı düzenleyen sigorta şirketinin Yeşil Kart üyeliğinden ayrılması halinde ise herhangi bir üyeden ilave römork Yeşil Kartı tanzim edilebilir.
 
9 ) Trafikten men ve noterden satış halleri dâhil Yeşil Kartlar hiçbir halde başka bir araca ve kişiye devredilemez.

V - İPTAL İŞLEMLERİ

1) Sigortalı aracın satılması durumunda sigorta sözleşmesi, noter satış senedi tarihinden itibaren sona erer. Satışı izleyen on gün içinde sigorta ettiren durumu sigortacıya bildirmek zorundadır. Satış senedi eline ulaşan sigortacı, sözleşmeyi noter satış tarihinden itibaren sonlandırır ve işlemeyen süreye ait sigorta ücretini gün esası üzerinden hesap ederek sigorta ettirene iade eder.
 
Sigortalı aracın trafikten çekilmesi (plakanın terkini) durumunda da sigorta sözleşmesi, resmi işlemin yapıldığı tarihten itibaren yukarıda belirtilen kurallar dâhilinde sonlandırılır.
 
Sigortalının / işletenin / sigorta ettirenin değişmesi durumunda mevcut sigorta sözleşmesi mutlak surette sona erer ve hiçbir durumda yeni işletenin / sigortalının adına sürdürülemez.
 
Yukarıda belirtilen işlemlerin tümünde Yeşil Kart Sertifikası asılları sigorta ettirenden alınarak, gerekli belgelerle birlikte TMTB’ye ulaştırılacaktır.
 
Satış ve terkin ve de işletenin değişmesi dışındaki hallerde Yeşil Kartın sigortacıya iade edildiği tarih dikkate alınarak kısa süreli prim tarifesi esasına göre prim iadesi yapılır.
 
2) Noter satışı ve aracın trafikten kaydının silinmesi haricinde, kısa süreli Yeşil Kartlar ile tanzim tarihinden itibaren süresi 6 ayı geçen Yeşil Kartlar iptal edilip prim iadesi yapılamaz.
 
Yeşil Kart Sertifikalarının iptali için, sigortacı tarafından Yeşil Kart poliçesi ve zeyilnamelerine bağlı tüm Yeşil Kart Sertifikası asıllarının sigortalıdan alınması gerekmektedir.
 
Kayıp, çalıntı nedeniyle sigortalının Yeşil Kart orijinalini iade etmesinin mümkün olmadığı hallerde Yeşil kartın iptali için, Yeşil Kartın ayrıntılarına da yer verildiği resmi otoritelerce tutulan bir tutanağın sigortacıya ibrazı gerekmektedir.
 
3) Bir çekiciye ait Yeşil Kart Sertifikasının iptali talep edildiğinde işbu çekiciye bağlı tüm römorkların Yeşil Kartlarının da iptali gerektiğinden iptal talebi, bağlı römork Yeşil Kartları ile birlikte değerlendirilir.
 
4) Yeşil Kart sigortası primleri peşin olarak tahsil edilir.
 
5 ) Sigorta şirketleri, Yeşil Kart sigortası poliçelerini on-line ve Tramer üzerinden düzenlemek ve Yeşil Kart sigortasına ilişkin verilerini gerçek zamanlı olarak TRAMER sistemine kaydetmekle yükümlüdür.                                        
           
SON HÜKÜMLER
 
Burada yer almayan hususlarda Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının kabili tatbik hükümleri geçerli olur.

UYGULAMA
 
Bu tarife ve Talimat 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren düzenlenecek yeni veya yenileme Yeşil Kartlar ile daha önce tanzim edilmiş ancak bu Tarifenin yürürlük tarihinden sonra ortaya çıkabilecek işlem ve uyuşmazlıklara uygulanacaktır.